IJsselwind is een initiatief
van burgers die zelf
schone energie
willen opwekken.
Wat is IJsselwind?
IJsselwind is een samenwerkingsverband van vier lokale energiecorporaties: ZutphenEnergie, LochemEnergie, EnergieRijk Voorst en BrummenEnergie. Eenergiecoöperaties zijn verenigingen van burgers die zich inzetten voor schone, duurzame energie in de gemeente waar zij wonen. Dat doen ze via het uitvoeren van duurzame-energieprojecten. Bijvoorbeeld energiebesparing, zonnedaken, zonnevelden, waterkracht en het bouwen van windmolens. Iedereen kan lid worden.
IJsselwind is een maatschappelijke onderneming. De winst die we met de molens maken, blijft in het gebied zelf. Daarin onderscheiden wij ons van commerciële ontwikkelaars van windmolenparken. U leest er meer over onder de kop HET PLAN.
Het gezicht van IJsselwind naar buiten zijn de twee projectmanagers:
Daarnaast kent IJsselwind een bestuur dat bestaat uit leden van de vier energiecoöperaties:
- Maarten Delen (LochemEnergie);
- Jos Lenselink (ZutphenEnergie);
- Jan Emmerzaal (BrummenEnergie);
- Joop Hasselman (EnergieRijk Voorst).
Deel I: Antwoorden op veel gestelde vragen
Deel II: Toelichting locatiekeuze de Mars/Twentekanaal
Deel III: Reacties op (onjuiste) beweringen rondom IJsselwind, door o.a. Eefde Tegen-wind
Download hier
Interesse in een windaandeel?
Profiteer mee van schone energie uit uw eigen omgeving. Koop een windaandeel en maak de komst van de molens mede mogelijk! Een windaandeel is een lening (vanaf 250 euro) aan IJsselwind. Op deze lening ontvangt u een rente van 3 tot 4% per jaar. Dat is een veelvoud van de huidige rente die u krijgt op een spaarrekening. Hebt u interesse? Vul het interesseformulier in. Het verplicht u tot niets.
Wat zijn energiecoöperaties?
Een energiecoöperatie is een initiatief van burgers die substantieel willen bijdragen aan een duurzame energievoorziening in de gemeente waar zij actief zijn. Het einddoel is een energieneutrale gemeenten. Energiecoöperaties doen dit door zelf, met bewoners en bedrijven, projecten uit te voeren. Deze projecten gaan over energie besparen (isoleren, energiezuinige apparaten, etc.) en over het lokaal duurzaam opwekken van energie door zon, wind en water.
Een energiecoöperatie is een coöperatieve vereniging. De leden van de coöperatie bepalen wat er binnen de coöperatie gebeurt. Iedereen binnen de gemeente kan lid worden van de coöperatie. Energiecoöperaties werken samen met overheden en bedrijven, maar staan zelf los van de organisaties.
Via de ledenraadvergadering bepalen de leden van de vier energiecoöperaties mede de koers van IJsselwind.