IJsselwind is een initiatief
van burgers die zelf
schone energie
willen opwekken.

Wat is IJsselwind?

IJsselwind is in 2015 opgericht door vier lokale energiecoöporaties: ZutphenEnergie, LochemEnergie, EnergieRijk Voorst en BrummenEnergie.

Vanaf 21 december 2023 wordt IJsselwind voortgezet door ZutphenEnergie, zonder de andere drie coöperaties.

Een energiecoöperatie is een initiatief van burgers die zich samen inzetten voor schone, duurzame energie in de gemeente waar zij actief zijn. Dat doen ze via het uitvoeren van duurzame-energieprojecten. Bijvoorbeeld energiebesparing, zonnedaken, zonnevelden, waterkracht en het bouwen van windmolens. Iedereen kan lid worden.

IJsselwind is een maatschappelijke onderneming. De winst die we met de molens maken, blijft in het gebied zelf. Daarin onderscheiden wij ons van commerciële ontwikkelaars van windmolenparken. U leest er meer over onder de kop HET PLAN.

Er is gekozen om IJsselwind een B.V. structuur te geven. De financiële zaken blijven middels een B.V. structuur gescheiden van de energiecoöperatie en is het duidelijk dat de financiële middelen en risico’s voor het windmolenproject ook alleen met IJsselwind samenhangen.

Bestuur

Bert van de Putte (voorzitter)
Noortje Jacobs
Adeline van de Kasteele
Wybe Dijk (projectmanager)
Jeroen Willems (Waterschap Rijn en IJssel)

Zutphen Energie

De coöperatie ZutphenEnergie wil initiatieven in straten, buurten en wijken stimuleren en faciliteren, maar ook leden in staat stellen om eigen duurzame energie op te wekken, ook als zij dit niet op hun eigen huis of (bedrijfs)pand kunnen doen.

Wat zijn energiecoöperaties?

Een energiecoöperatie is een initiatief van burgers die substantieel willen bijdragen aan een duurzame energievoorziening in de gemeente waar zij actief zijn. Het einddoel is een energieneutrale gemeenten. Energiecoöperaties doen dit door zelf,  met bewoners en bedrijven, projecten uit te voeren. Deze projecten gaan over energie besparen (isoleren, energiezuinige apparaten, etc.) en over het lokaal duurzaam opwekken van energie door zon, wind en water.

Een energiecoöperatie is een coöperatieve vereniging. De leden van de coöperatie bepalen wat er binnen de coöperatie gebeurt. Iedereen binnen de gemeente kan lid worden van de coöperatie. Energiecoöperaties werken samen met overheden en bedrijven, maar staan zelf los van de organisaties.
U kunt zich aanmelden  bij de energiecoöperatie in uw buurt en zo meeprofiteren van duurzame energieprojecten die ook nog goed zijn voor uw portemonnee.

0

Één van onze windmolens levert straks  net zo veel energie als 12 voetbalvelden vol met zonnepanelen.